Przepis na wakacje.

Jaki jest przepis na wakacje? Lekki, kolorowy, pachnący miętą, jagodami, z nutką słodyczy i czegoś zielonego… p r o  s t y    i    s m a c z n y. Dziś kilka przepisów wakacyjnych, dla dużych i małych łasuchów. Skusicie się?

Ciasto owocowe

20046389_10214117348676186_2206921924711643253_n

Ten przepis zagościł już na blogu, dzisiaj o nim przypominamy, bo to ciasto wyjątkowe ❤ Proste, szybkie, efektowne- zwłaszcza gdy użyjemy przeźroczystej galaretki, a do owoców dodamy listki mięty.

Przepis znajdziecie w tym wpisie Martyny.

* * *

Mus owocowy

image029

1 dojrzałe awokado

około 100 gramów borówek

kawałek (około 100 gramów) ananasa

łyżka masła

Owoce pokroić w kawałki. Podsmażyć na masełku 2-3 minuty (tak, żeby borówki puściły sok). Przełożyć do wysokiego naczynia i zblendować na gładko. Schłodzić i zajadać! Jest pyszny (chyba za sprawą tego przesmażenia na masełku). Na ciepło dobrze komponuje się z płatkami jaglanymi.

* * *

Lekka zupa  z miętą, bazylią i rozmarynem

DSC_9725

1 cukinia

1 ziemniak

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka masła

zioła (proporcje wg uznania): 4 listki mięty, 10 bazylii,  garstka rozmarynu

Cukinię i ziemniaka obieramy i gotujemy do miękkości w małej ilości wody. Na ostatnie dwie minuty gotowania wrzucamy ząbek czosnku, kończymy gotować, dodajemy masło i czekamy aż zupa trochę ostygnie. Wyjmujemy czosnek i blendujemy wraz z ziołami* (jeśli nasz sprzęt kiepsko radzi sobie z rozdrabnianiem liści, zioła szatkujemy wcześniej nożem). Zupa gotowa!

Zupę można podać z bazyliowymi kluseczkami—> u nas 4 łyżki mąki orkiszowej, jajko i posiekana drobno bazylia.

* moja Mama zamiast mięty, bazylii i rozmarynu dodaje pietruszkę, koperek i lubczyk. Jej zupa też jest smaczna, ale ja wolę ten pierwszy zestaw- jest lżejszy i z orzeźwiającą nutą 🙂

* * *

Czas na podwieczorek? To może jagodowe gofry? Przyznaję się bez bicia, że gofry zawsze robię tak „na oko”. To znaczy nie zawsze, bo za pierwszym razem sugerowałam się przepisem z bloga Mama Alergika Gotuje: Gofry orkiszowe 2 (bez cukru) | Mama Alergika Gotuje

DSC_9549

250 ml mleka roślinnego

200 g mąki orkiszowej

1 jajko

szczypta sody oczyszczonej

pół łyżki oliwy z oliwek

jagody*

Mąkę z sodą przesiewamy przez sito, powoli dodajemy mleko i jajko, mieszamy energicznie do uzyskania jednolitej konsystencji dodajemy jagody, delikatnie mieszamy. Gofrownicę nagrzewamy,  smarujemy pedzęlkiem niewielką ilością tłuszczu np. olejem rzepakowym. Nakładamy ciasto. Pieczemy w zależności od sprzętu- 4-7 minut- ja zazwyczaj sprawdzam „czy już”, po tym jak z gofrownicy przestaje unosić się para.

* Używam mrożonych lub liofilizowanych jagód- w takiej formie łatwiej mi je przechowywać. Gofrów ze świeżych jagód nie próbowałam, pewnie  są pyszne, podobnie jak te z mrożonych. Kilka razy robiliśmy  gofry ze świeżymi malinami i były mniam (przynajmniej takie jest moje zdanie, gdybyście pokazali Heli malinowego gofra, zapewne powiedziałaby „NE”)
A jeśli lubicie różne szalone wariacje gofrowe to koniecznie zajrzyjcie do blw mama , gdzie znaleźć można nawet gofry z…. kalafiora!
* * *
Macie swoje ulubione przepisy na wakacje? Koniecznie podzielcie się nimi w komentarzach!
Pozdrawiam!
Magda
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s